ECONOMIA, POLÍTICA

La central solar de Total no és benvinguda a Perpinyà

El gegant del petroli vol instal·lar 5.000 panells al polígon nord

© Solar Total
© Solar Total

Una planta d'energia solar gestionada per Total, sense cap impacte sobre el Rosselló, està en procés. S’estan produint protestes.

L'empresa CS Bel Air, filial de Total, pretén construir una planta de producció d'electricitat de 2.250 megawatts hora a les conques de retenció de Perpinyà Nord. Aquest projecte de 5.000 plaques fotovoltaiques ocuparia 4,8 hectàrees a prop del polígon nord. Rep l'oposició de 200 empreses i 170 famílies que viuen en aquesta zona, la Cambra d'Agricultura dels Pirineus Orientals i l'ajuntament de Perpinyà. La finca vitivinícola Rière-Cadène, que s’estén sobre 17 hectàrees a prop, té por de ser degradada. Després d'una investigació pública, el prefecte dels Pirineus Orientals, Etienne Stoskopf, ha de decidir sobre el tema abans del febrer sobre aquest desenvolupament previst per un colós que opera més de 300 plantes d'energia renovable.


Contra el "monstre del petroli desarrelat"

El principi d’una central elèctrica va ser validat el 2017 per la comunitat urbana de Perpinyà Méditerranée Métropole, presidida llavors per l’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol (Els Republicans). En un comunicat de premsa del 22 de desembre, la formació política Patriotes Catalans s’indigna amb Total: “Perpinyà i la plana del Rosselló no estan destinats a engreixar una empresa gegantina que va obtenir 13.600 milions de dòlars de beneficis el 2018 ”. Però els nacionalistes catalans suggereixen una unió d’autoritats locals: “amb el Consell Departamental, l’ajuntament i l’aglomeració de Perpinyà Méditerranée, desenvolupem una estratègia energètica del país. En forma de cooperativa ciutadana o empresa, crearem llocs de treball i produirem beneficis per al nostre poble, no per a un monstre del petroli arrencat ”.

*

Laura Pardineille