ECONOMIA

Perpinyà: turistes rastrejats per la xarxa Orange, una primícia a l’estat

La tecnologia digital al servei de l’eficiència econòmica

© TourismRing
© TourismRing

L'Agència de Turisme 66 està desenvolupant un sistema únic amb Orange: la geolocalització massiva per entendre millor el comportament dels turistes.

Per entendre millor el perfil del turisme a Catalunya del Nord, l’Agència de Desenvolupament Turístic dels Pirineus Orientals (ADT 66) mobilitza una eina infal·lible des de dilluns 30 de novembre. Aquest "Flux de visió turística" desenvolupat per l'operador Orange garanteix el seguiment dels viatges, una mena de monitoratge positiu a gran escala per mesurar el nombre de visitants a la zona, i els seus viatges. Les dades, provinents de la xarxa de telefonia mòbil d’Orange, es converteixen en estadístiques sense error, atès que cada telèfon mòbil es converteix en un escorniflaire geogràfic. Aqueix enfocament l’utilitza de 2015 el Banc de França, la Direcció General d’Empreses i el Ministeri d’Economia. L'ús de "datas” (dades) esdevé pragmàtic, no només per a la vigilància assignada al Ministeri de l'Interior i al sistema judicial, sinó també per a l'economia turística.


El pes del turisme català i llenguadocià

Aquesta solució validada per la CNIL (Comissió Nacional d'Informàtica i Llibertats (França)) és anònima.L'ADT 66 es felicita d’usar un sistema que “cap altre territori turístic francès de fer servir fins ara amb una tal precisió”. En termes de resultats, aquest sistema dirigit a l’ampli període gener-octubre revela que el nombre de pernoctacions ha estat idèntic a l’agost de 2019 i agost de 2020, al voltant de 250.000. La forma de la corba de descens de setembre i octubre també és similar. S’observa una notable caiguda de la presència no francesa a la zona de Perpinyà, la importància del turisme al país, que suposa un 20% de pernoctacions i la importància dels mercats emissors de Tolosa i Montpeller. Finalment, es detalla que la costa catalana continua sent “la principal conca receptora, fins i tot per als clients locals”.

6 regions, 4 dimensions

Aquesta eina de mesura s’ha pensat per a noves anàlisis estratègiques útils per a l'economia primària del territori. Permet fer zoom a 6 regions de Catalunya del Nord: zona de Perpinyà, costa catalana, Albera-Vallespir, Rosselló-Aspre-Conflent, Vall de l’Aglí i Fenolledès i Pirineus catalans (Cerdanya i Capcir, en llenguatge afectiu, rellevant i quotidià) ). A nivell general, però, l'ADT 66 defensa un territori en quatre àrees geogràfiques que són "la costa, la vila, el camp, la muntanya".

Consulteu el document sobre la freqüentació turística de gener a octubre de 2020 en comparació amb el 2019.

Laura Pardineille