ECONOMIA

El tren Perpinyà-Rungis es convertirà en una baula del Barcelona-Anvers

El ministre de Transports anuncia el llançament de convocatòries de projectes

Jean-Baptiste Djebbari, ministre de Transports © Assemblea estatal
Jean-Baptiste Djebbari, ministre de Transports © Assemblea estatal

El tren dels primerencs Perpinyà-Rungis serà objecte d’une oferta públicsa a principis de desembre per tornar a funcionar. Formarà part d’una gran línia Barcelona-Anvers.

La línia de mercaderies Perpinyà-Rungis, sobrenomenada el "tren dels primerencs", reviurà, segons un primer senyal inclòs al pla de reactivació presentat el 3 de setembre. Aquest programa governamental presentat pel primer ministre Jean Castex té 11.000 milions d’euros destinats al transport. En audiència amb diversos diputats, dijous 19 de novembre, el ministre de Transports, Jean-Baptiste Djebbari, va abordar el destí d’aquest vincle econòmic Rosselló-Val-de-Marne. Laurence Gayte, diputada del tercer districte electoral de Catalunya del Nord, va demanar al ministre que li comuniqués una “informació important sobre aquesta autopista ferroviària entre Perpinyà i Rungis. Es poden incloure càrrecs electes en un grup de treball sobre aquest tema? La informació ens interessa molt i manca una mica".


Una línia llarga, de Barcelona a Anvers

En la seva resposta, el ministre va assegurar que havia preguntat als seus homòlegs espanyols i belgues sobre la capacitat de la línia per baixar fins a Barcelona i pujar fins al port d'Anvers, a Bèlgica, però també a Dunkerque, a França. Va aclarir: "Pel que fa al Perpinyà - Rungis, llançarem una convocatòria de projectes per al servei de transició en un termini de dues setmanes" i va revelar que ja s'ha llançat una segona convocatòria sobre la renovació de la terminal de Rungis, on s’esperen reformes.
El 28 de juliol, Jean Castex ja va anunciar que el pla del govern per al transport ferroviari de mercaderies consistiria, en particular, en ampliar el Perpinyà-Rungis "en un eix més ampli, de Barcelona a Anvers". Per tant, el Perpinyà-Rungis tornarà a funcionar, com a nexe d’una línia internacional més llarga. El repte per als hortolans del Rosselló és poder tenir, com abans, una tarifa diària, que operava de nit, per vendre productes frescos passats pel mercat internacional de Sant Carles a Perpinyà, a la massa de consumidors de la conca de París i la zona nord de França.

Grégory Prujà