SOCIETAT, POLÍTICA

El diputat català Christophe Euzet defensa una llei contra la discriminació als accents

L’accent parisenc és l’únic seriós als mitjans de comunicació, a París i Perpinyà

El diputat Christophe Euzet © Assemblea estatal
El diputat Christophe Euzet © Assemblea estatal

Contra la discriminació social amb l’accent, el diputat català Christophe Euzet proposa un projecte de llei, aquest dimecres 18 de novembre.

El diputat català Christophe Euzet, que té vincles amb Perpinyà i Elna, prepara un projecte de llei per salvar els accents diferents de l'accent parisenc. Aquest membre del grup Agir, elegit sota l’etiqueta de la República en Marca el 2017, al departament de l’Erau, defensa el text "Promoure la França amb accents", recolzat per 59 parlamentaris més.


Un racisme soft promogut pels mitjans de comunicació parisencs 

Actualment confinat a Perpinyà, C. Euzet es basa en una enquesta Ifop de gener del 2020, que estableix que entre els 33 milions de francesos que parlen amb el que s’anomena un “accent”, el 27% són objecte de burla, fins el 60% en territoris on l'accent es considera fort. Aquest racisme soft, únic al món amb tal intensitat, constitueix una discriminació inclosa ara entre les glotofòbies. El menyspreu induït és particularment present als mitjans centralitzats, on l’accent parisenc és una norma implícita, mentre l’accent del sud de l’estat, entre altres, es reserva com a molt al rugbi, al temps i a l’humor.
El projecte de llei que porta el diputat Euzet es presenta aquest dimecres 18 de novembre a la comissió de dret i el 26 a l’hemicicle de l’Assemblea Nacional.

Laura Pardineille