POLÍTICA

Catalunya del Nord, territori pilot el 2021 per a la presència policia-gendarmeria

El ministre Darmanin llança un experiment

El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin © Ministeri de l'Interior
El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin © Ministeri de l'Interior

La presència de la policia i la gendarmeria es canviarà a partir del 2021 a Catalunya del Nord, en el marc d’una prova estatal.

El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, que va passar per Catalunuya del Nord el 5 de novembre amb el president de la República Emmanuel Macron, sembla haver après una lliçó dels problemes del territori. Creu que s'ha de tornar a examinar la distribució de la policia i la gendarmeria "a nivell estatal" per obtenir més eficiència. Aquest projecte, exposat al diari Le Parisien de dissabte 14 de novembre, inclou un experiment, a principis del 2021, a tres departaments: el Pas-de-Calais, la Savoia i les comarques de Perpinyà. El ministre, tenint en compte que "dos d'aquests tres departaments" fronterers” experimenten dificultats relacionades amb la immigració", constata una "mala distribució entre policia i gendarmeria".


La "zona delinqüència" ha evolucionat

Mentre la gendarmeria actua als municipis petits de Catalunya del Nord i la policia de Perpinyà, aqueixes forces de manteniment de la pau veuran evolucionar llur presència, perquè “les aglomeracions s’han expandit”, assenyala G. Darmanin, al cap d’un ministeri que genera constatacions visiblement retardades pel centralisme. Aquest desenvolupament ha canviat la "zona de delinqüència" de determinats sectors, segons el ministre, que preveu una prova d'un any abans que aquest sistema es generalitzi a tot l’estat, si té èxit.

David Senyarich