ECONOMIA

La verema 2020 ha estat històricament fluixa al Rosselló

La collita del 2019 ja va ser la més baixa de la història

Gaspa de Garnatxa ©  Martin Fennema
Gaspa de Garnatxa © Martin Fennema

La verema d’aquest 2020 és la més feble de la història de Cataluny& del Npord, segons el CIVR, que aplega 407 cellers.

La collita de raïm d’aquest 2020 ha estat la més baixa de la història recent de la viticultura a Catalunya del Nord, segons el Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló (CIVR). En el seu balanç comunicat aquest divendres 12 de novembre, el CIVR evoca una temporada amb "grans promeses qualitatives" malgrat un rendiment baix, associat a vins amb "qualitats aromàtiques molt prometedores", especifica el president Philippe Bourrier, viticultor ecològic del Castell de l'Ou, a Montescot. El CIVR, que aplega 409 finques, 27 cellers cooperatius i una trentena de cases comercials, creu que el 2020 marcarà la ment de la gent "fins al final".


Un clima capritxós i paràsits

El clima és una de les causes de la caiguda de la collita, amb fortes pluges positives al gener, rècords de calor al febrer i al març, cosa que ha generat un avanç de 13 dies de mitjana des del 2000. La primavera ha propiciat  el mildiu, els mesos de juliol i agost han experimentar sequera i calor extrema. En preveure una collita "excepcionalment primerenca", els viticultors han esperat una maduresa òptima mentre tractaven l'aparició de criptoblables, unes papallones poc conegudes al Rosselló.
El 2019-2020, el Vins del Rosselló van vendre prop de 56 milions d’ampolles, entre les quals el 71% eren vins negres, rosats i blancs i el 29% eren Vins Dolços Naturals (VDN).

Grégory Prujà