ECONOMIA

Barcelona prepara un port digital connectat a Àfrica i Àsia

Fibra òptica d’alta capacitat per al comerç mundial accelerat

Inici de les obres del Barcelona Cable Landing Station, 5 d'octubre 2020 © Gencat
Inici de les obres del Barcelona Cable Landing Station, 5 d'octubre 2020 © Gencat

A Barcelona es prepara un “port digital” per connectar millor els continents amb fibra òptica d’alta capacitat.

Un gran projecte en matèria de transmissió de dades s’ha iniciat dijous 5 de novembre a la costa barcelonina. Aquest assoliment és un "port digital" destinat a acomodar cables de fibra òptica submarina d'alta capacitat, connectats internacionalment. L’empresa catalana AFR-IX Telecom està duent a terme aquesta tasca molt estratègica que enllaçarà Catalunya, des de Sant Adrià del Besòs, a partir del 2022 amb Àsia, Àfrica i la resta de la Mediterrània. Com a resultat, aquestes diferents regions del món podran intercanviar més ràpidament amb els Estats Units gràcies a aquest centre tecnològic, anomenat “Barcelona Cable Landing Station”.


Beneficis econòmics significatius

Aquest projecte compta amb el suport del govern català per un import de 800.000 euros, inicialment. Segons Jordi Puigneró, conseller de polítiques digitals de la Generalitat de Catalunya, aqueix enorme node de connexió pot ajudar a augmentar el PIB sud-català entre un 2 i un 4% el 2026. Podria conduir a la creació de 50.000 llocs de treball a l’economia digital.
Actualment, a Europa, Marsella té el major nombre de cables de fibra submarina, però aquesta vila és saturada en aquest àmbit. Globalment, al món, segons el Mapa de cables submarins, hi ha 400 cables en funcionament, o sigui 1,2 milions de km.

David Senyarich