POLÍTICA

Perpinyà: el Tribunal de Comptes assenyala l’opacitat del gabinet de la presidenta del Consell departamental

143 pàgines per escatir el funcionament de l’administració nord-catalana

Hermeline Malherbe, presidenta del Consell departamental dels Pirineus Orientals © Consell departamental dels Pirineus Orientals
Hermeline Malherbe, presidenta del Consell departamental dels Pirineus Orientals © Consell departamental dels Pirineus Orientals

Un exèrcit de 31 agents al gabinet de la presidenta del Consell General, a Perpinyà. El Tribunal de Comptes subratlla la manca de transparència i el motiu de les contractacions.

L’« informe d'observacions finals i la seva resposta » del Tribunal de Comptes, referent al Consell Departamental dels Pirineus Orientals ", s’ha presentat aquest dimarts 20 d'octubre. Aquest document que abasta el període 2013-2020 i forma una mena d’auditoria, que tracta 9 àmbits i molts altres elements. Revela en particular el “pes pressupostari de les àrees de competència del departament”, els “recursos destinats al funcionament dels grups polítics”, el “gabinet de la presidència”, la massa salarial, la gestió del temps de treball, les polítiques socials i la “Fiabilitat dels comptes”.


Un exèrcit de 31 agents al despatx de la presidència

El servei que envolta la presidenta socialista, Hermeline Malherbe, incloïa 31 persones el febrer del 2019. L'informe informa que el Consell Departamental "no ha pogut generar les deliberacions" que contemplin determinades contractacions relacionades ni la seva "raó" i "naturalesa". Aquesta opacitat, de la qual el Consell Departamental no té el monopoli, s’ha reforçat des de l’adveniment del difunt president Christian Bourquin el 1998. El Tribunal de Comptes “es basa en l’examen de les condicions de contractació per determinar que l’autoritat local no declara sistemàticament les feines dels treballadors contractats al centre directiu”. Posa en dubte la "plena transparència d'aquestes contractacions".

64% del pressupost social

L’informe, que suma 143 pàgines, revela que les polítiques socials “absorbeixen principalment els recursos de la comunitat”, és a dir, 402,9 milions d’euros el 2019, que corresponen al 64% de les despeses d’explotació. Aquestes despeses van augmentar un 13% del 2013 al 2016, en comparació amb el 9% a França.
Per altra part, la massa salarial al Consell Departamental dels Pirineus Orientals va passar de 98,2 milions d’euros el 2013 a 106 milions el 2018, per 2.508 agents, o sigui, el 20,94% del pressupost global. De mitjana, cada contribuent de Catalunya del Nord abona 225 euros anuals per això, una quantitat extravagant per a una comunitat els poders de la qual són poc clars per a la majoria.

Llegiu l'informe complet.

Laura Pardineille