CULTURA

Amèrica abans dels cow-boys, exposició única a Talteüll

Una sèrie documental corregeix les idees errònies sobre el nou món

Amèrica abans dels cow-boys, exposició única a Talteüll
Amèrica abans dels cow-boys, exposició única a Talteüll

Qui van ser els primers habitants i colons de les Amèriques? Una exposició original dona pistes sobre aquestes preguntes a Talteüll.

"La prehistòria abans dels cow-boys, la prehistòria del nou continent" és el títol de l’exposició 2020-2021 que ofereix el Museu de Prehistòria de Talteüll. Aquesta realització ha estat presentada aquest dilluns 12 d’octubre, dia aniversari de la “descoberta” de les Amèriques per Cristòfor Colom. La prehistòria americana és un àmbit poc conegut perquè el continent americà és l’últim colonitzat per la nostra espècie. Les seves expressions culturals originals es van revelant gradualment a través de l’arqueologia. Aquesta sèrie documental planteja qüestions sobre el poblament de les Amèriques, on els rastres d’ocupació frisen els 30.000 anys. Són el fruit de les rutes asiàtica, australiana o europea?


Rectificant els tòpics sorgits del cinema

Una àmplia col·lecció d'objectes originals i reconstruccions mira de respondre a aquestes preguntes, a Talteüll. Aquesta exposició trenca la idea que Amèrica va ser descoberta pels colons europeus, i contempla una història allunyada dels estereotips transmesos per la literatura, l'escola i el cinema.

David Senyarich