CULTURA

Homenatge a molt desconegut escultor Gustau Violet

Amb motiu de les Diades del Patrimoni, a Tuïr

Gustau Violet, per Ramon Casas © MNAC
Gustau Violet, per Ramon Casas © MNAC

L’escultor Gustave Violet és objecte d’un animat homenatge aquest dissabte 19 de setembre a Tuïr.

Les Jornades Europees del Patrimoni són una oportunitat per redescobrir l’escultor Gustau Violet (1873-1952), gràcies a l’associació Le Temps du Costume Roussillonnais. Aquest dissabte 19 de setembre està programat a Thuir un homenatge a aquest artista, en front del monument dels morts de la guerra de 1914-1918, en col·laboració amb l’ajuntament. Violet és autor d’aquesta realització situada a l’entrada del cementiri, una obra commovedora, de coure en relleu, desplegada en cinc seccions. L’escultor expressa el dolor del poble català després del terrible conflicte.


Durant aqueix acte se seguiran lectures de textos de l’escultor i els seus contemporanis, a càrrec de guies i contaires que duran la vestimenta de la gent popular de l’època, representada a tota l’obra de Violet. En conclusió, es representarà la sardana "Font de l'Albera" d'Enric Morera, una obra creada el 1922 per Violet i el poeta Josep Sebastià Pons.

Aqueixos moments culturals cosits a mà, de 45 minuts de durada, s’oferiran a les 11.00 i a les 15.00 hores, de forma gratuïta. L'associació organitzadora observa que Gustau Violet és "una de les personalitats més destacades i menys conegudes del Renaixement català del Rosselló". L’artista és fill de Patllari Violet, un dels dos inventors del Byrrh i fundador de la Casa Violet, a Thuir. Al morir-se el seu pare, quan tenia 10 anys d’edat, va deixar la capital de l'Aspre per traslladar-se a Prada a ca la seva tia.

Laura Pardineille