SOCIETAT

L’enterrament del president congolès a Perpinyà serà provisional

Les exèquies de Pascal Lissouba se celebraran aquest dilluns 31 d’agost

Pascal Lissouba, président du Congo de 1992 à 1997 © Jeune Afrique
Pascal Lissouba, président du Congo de 1992 à 1997 © Jeune Afrique

L’expresident congolès Pascal Lissouba serà enterrat aquest dilluns 31 d’agost a Perpinyà, però posteriorment el seu cos serà repatriat al seu país.

L’enterrament de l’ex president del Congo, Pascal Lissouba, primer en ser elegit amb sufragi universal direct en un escrutini obert, se celebren aquest dilluns 31 d’agost a les 14:30 a Perpinyà. Tindrà lloc després d’una cerimònia catòlica, a la catedral de Sant Joan Baptiste. L’exlíder polític, que va morir dilluns 24 d’agost a l’edat de 88 anys a la capital del Rosselló, hi ha de descansar, però aquesta inhumació serà temporal, perquè la seva família vol repatriar el seu cos al seu país, la República del Congo, sovint anomenat “Congo-Brazzaville. Les seves restes seran traslladades quan "es compleixin totes les condicions per garantir-li un retorn digne, solemne i pacífic al costat dels seus", indica un comunicat familiar. El missatge ressalta que Lissouba "és un símbol nacional que mereix els homenatges de la República a causa de la seva persona i el seu rang".


Per la seva banda, el portaveu del govern congolès, després d'haver reconegut que l'ex cap de l'Estat "han entrat a la història”, ens assegura que "l'Estat romandrà atent a la posició de la família". A més a més, s’organitzen vigiles funeràries a Brazzaville, a la seu del partit de la Unió Panafricana per a la socialdemocràcia, fundat pel difunt. Aquesta és la principal formació d’oposició del Congo.

Un President traït per Jacques Chirac

Sovint anomenat "professor" al seu país, aquest president científic, professor de geografia política a la Universitat de Libreville, va viure a l'exili durant 23 anys després d'haver estat expulsat del poder durant una guerra civil que va fer uns 400 000 morts, per l'actual cap d'estat de la República del Congo, Denis Sassou-Nguesso. En el context de FrançÀfrica, que continua sent pesuc, Lissouba va arribar a declarar que havia estat traït per Jacques Chirac.

Grégory Prujà