POLÍTICA

Aturen una investigació judicial molesta per a Castex tres dies després del seu nomenament

Els investigadors gan apuntat un mercat de bolquers d’escombraries

El primer ministre, Jean Castex / Comunicació primer ministre
El primer ministre, Jean Castex / Comunicació primer ministre

Una investigació molesta per a Jean Castex es va interrompre tres dies després del seu nomenament com a primer ministre. El seu secretariat assegura que "Jean Castex no va intervenir en aquesta investigació".

Una investigació molesta per a Jean Castex va ser aturada en sec tres dies després del seu nomenament  com a primer ministre, que va tenir lloc el 3 de juliol. Segons el lloc d’investigació Mediapart, el cap de govern ha estat objecte des del 2019 d’una investigació sobre la gestió de residus a la comunitat dels comuns de Conflent-Canigó, que va presidir. Es posen en dubte les condicions en què es treballen dues famílies de concessionaris de ferralla de Prades, en diversos centres d’acollida de residus d’aquesta zona. Els investigadors van destacar especialment "diverses violacions del codi ambiental", una "contaminació" i una vulneració del "Codi del treball" per "treballs il·legals". Es va suposar que aquesta tasca es va dur a terme "en condicions opaques".


La independència del poder judicial en qüestió

La interrupció de la investigació va permetre que l’audiència de Jean Maury, alcalde de Ria-Sirach encarregat dels residus, es cancel·lés quan estava previst per a l’estiu. El final d’aquesta investigació sobre un cas que continua sent mínim, fins i tot derisori, qüestiona la separació de poders i la independència de la justícia francesa. No sembla una coincidència, la fiscalia hauria provocat un obstacle a la popularitat del cap de govern, des de les primeres hores del seu exercici. Com a part d’aquest procediment, va tenir lloc una primera audiència el mes de juny, però la secretaria del primer ministre indica que "Jean Castex demostra que mai no va intervenir en aquesta investigació".

David Senyarich