SOCIETAT

Els viticultors del Rosselló demanen més caça de senglars

Els porcs salvatges devorenel raïm ara que s’apropa la verama

Laurent Girbau, President del sindicat de vinyaters de Catalunya del Nord / FDC66
Laurent Girbau, President del sindicat de vinyaters de Catalunya del Nord / FDC66

Els desgalls generats pels senglars a les vinyes nord-catalanes alarmen els viticultors afectats. Exigeixen que s’intensifiqui la caça.

La presència de porcs-senglars en moltes parcel·les de vinya preocupa el Sindicat de viticultors de Catalunya del Nord. El pas dels porcs salvatges debilita el rendiment de les granges. “En tenim una fart! Els vinyaderos podran pas suportar un augment dels desgalls, enguany”, assegura Laurent Girbau, president del sindicat, no s’estalvia paraules. Aquest problema habitual enguany es fa més greu: "Quan una horda de senglars travessa una parcel·la, es produeixen 300 o 400 quilos de pèrdues de collita. No podem amortitzar aqueix impacte en els nostres beneficis”. Aquesta veritable agressió s’afegeix al mildiu, que enguany és particularment virulent.


No hi ha pas prou batudes de senglars?

El pas dels senglars, atrets per la maduresa del raïm, provoca estrès als viticultors, al final del procés, perquè el període comprès entre el 15 d’agost i el 15 de setembre, determinant per als volums de la verema, també és el més crític. Francis Bonet, president de la Casa dels viticultors de Perpinyà i també caçaire, fa una crida a més caça de senglars, com més aviat millor: “hem d’agilitzar la pressió i concentrar-nos en els nostres sectors. Sé que és especialment difícil per als caçaires en temps de calor”.

Laura Pardineille