POLÍTICA

Els independentistes critiquen la “fugida” del rei espanyol Juan Carlos

L’ex-sobirà, sospitat de corrupció, anuncia la seva marxa cap a l’estranger

Juan Carlos, rei d'Espanya del 1975 al 2014 / ACN
Juan Carlos, rei d'Espanya del 1975 al 2014 / ACN

L’ex rei espanyol Juan Carlos abandona Espanya per por d’accions judicials. Els independentistes catalans ho consideren una “fugida”.

L’ex-rei d’Espanya Juan Carlos (1975-2014) ha anunciat aquest dilluns 3 d’agost que marxarà d’Espanya, per una destinació que es coneix. "La meva herència i la meva dignitat personal ho requereixen”, afirma el qui va succeir al general Franco el 1975. Aquesta sorprenent notícia, continguda en una carta dirigida per l'exsobirà al seu fill Felipe VI, segueix sospites d’un cas de corrupció a diversos nivells que implica Juan Carlos, que s'hauria d’investigar aviat.


Aquesta decisió desperta la reacció del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, per a qui aquesta partença és una “fugida” que recorda la del rei Alfons XIII el 1931, quan es va declarar la segona República espanyola. Per la seva banda, la portaveu del grup centrista independentista Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, a Madrid, Laura Borràs, parla també d'un "rei en fugida". A Barcelona, ​​el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, creu que l’anunci de l’excap d’Estat espanyol “demostra la necessitat d’una República del segle XXI”.

Grégory Prujà