POLÍTICA

Jean Castex va esdevenir català el 1970 mentre tractava el seu asma

La seva dona, Sandra Ribelaygue, nascuda el 1971, és regidora municipal de Valcebollère

Jean Castex © Ajuntament de Prada
Jean Castex © Ajuntament de Prada

El 1970, el petit Jean Castex va venir a Cerdanya per tractar els seus atacs d’asma.

Personalitat de l’estiu del 2020 a França, Jean Castex s’ha fet conèixer arreu cap al gran públic després del seu nomenament fa tot just un mes. Però l’enarca de 54 anys era fins aleshores un desconegut a Catalunya del Nord, fora de la vila de Prada, de la qual era balle encara al juliol. Pocs són els qui recorden el seu paper com a cap de la llista de dretes a les desafortunades eleccions departamentals del 2015.


En 30 dies, Jean Castex ha vist com els mitjans parisencs escatien el seu currículum, explicant com el nin que va ser, que patia asma, va arribat al poble de Valcebollera, actualment poblat per 42 habitants. En aqueix municipi de Cerdanya, el gascó nascut al Gers es va convertir en català, perquè els seus pares, mesgtres d’escola, li havien enviat per tractar la seva malaltia.

Al poble que antigament albergava una producció de lloses i una estació d’esquí, l’home que reactiva Emmanuel Macron ha entès que el català, que assoleix parlar correctament amb apunts, és un idioma, i respectable. A Vallcebollera, ha conegut la seva futura esposa, Sandra Ribelaygue, nascuda el 1971. Regidora del poble, reelegida aquest 2020, aquest filla del país té arrels a la Seu d’Urgell, a la propera Catalunya del Sud. La parella Castex-Ribelaygue ha engendrat quatre filles, l'última de les quals porta el nom de Léa.

Laura Pardineille