MEDI AMBIENT

Un grup d’investigadors inventa a Banyuls et plàstic biodegradable a mar

Un avenç, al cor del Laboratori Aragó

© Richard Whitcombe/shutterstock.com
© Richard Whitcombe/shutterstock.com

El plàstic biodegradable a mar és inventat a Banyuls per un equip de l'Observatori Oceanològic. Aqueix avenç serà realitat el 2024 o el 2025.

Un equip de l’Observatori Oceanològic de Banyuls de la marenda està provant nous plàstics biodegradables a la mar. Aqueixos científics adherits al Laboratori d’Oceanografia Microbiana esperen triomfar en la seva cerca i desenvolupar aquests envasos cap al 2024 o el 2025. El biòleg Jean-François Ghiglione i la toxicòloga Anne-Leïla Meistertzheim pretenen inventar aquest material inofensiu per al medi ambient. Amb aquesta finalitat, estan duent a terme proves, fent servir patates, canya de sucre, algues i bacteris. Els “plàstics” produïts, immersos en l’aigua de mar extreta a Banyuls, presenten signes de biodegradació als 15 dies. Per donar substància a aquest projecte i preparar la seva comercialització, aqueixos dos científics han fundat l’empresa "Plastic at sea", amb el suport de la incubadora empresarial de l'Observatori.


Els bioplàstics en qüestió

Els plàstics convencionals basats en hidrocarburs desapareguin al cap de 100 a 400 anys, segons el seu gruix i composició. Per substituir aqueixos envasos contaminants, s’han llançat “bioplàstics”, però presenten una ambigüitat, ja que poden ser biodegradables tot i ser fabricats a partir del petroli, o al contrari, poden ser d'origen vegetal, sense ser biodegradables.

Laura Pardineille