POLÍTICA

L’indépendantisme català recula al 42%

L’Esquerra Republicana seria la primera força política

© SBA73 / Flickr
© SBA73 / Flickr

L’independentisme català cau fins al 42% segons una enquesta publicada divendres. Esquerra Republicana i Junts per Catalunya lluiten com a capdavanters del sobiranisme.

Una enquesta revelada aquest divendres 31 de juliol pel Centre d'Estudis i Opinions (CEO), adscrit al govern català, indica un coll a coll entre els dos grans pols independentistes. Els centristes de Junts per Catalunya, encarnats per l’expresident exiliat Carles Puigdemont, obtindrien el 20,9 dels vots en cas d’elecció (de 32 a 33 diputats), contra el 22,1% per a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC , de 33 a 34 diputats). “Junts” escurçaria respecte a ERC després de diversos anys de distància, però les estratègies sobiranistes es tornen encara més difuminades.


La majoria està fixada en 68 escons

Aqueix estudi, realitzat del 25 de juny al 21 de juliol, atorga 24 escons al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i 19 escons al partit jacobí espanyol Ciudadanos, en fort descens. El mot dretà Partido Popular (PP) guanyaria fins a 7 diputats, mentre que l’extrema dreta “Vox” entrararia al parlament català amb 4 electes. Les Candidatures d’Unitat Popular (CUP), independentistes d’extrema esquerra, asssolirien 6 a 7 diputats, mentre que “Catalunya en Comú”, una emanació diversa vinculada a l’esquerra marxista-leninista “Podemos”, obtindria 9 o 10 electes. En total, la cambra catalana inclouria entre 71 i 74 diputats partidaris d’un Estat català, per una majoria fixada a 68. Tot i això, en termes de nombre de vots, l’independentisme s’afluixaria  al 42%.
Les properes eleccions legislatives catalanes, que determinaran el color del proper president de la Generalitat, podrien tenir lloc a la segona meitat de setembre.

Laura Pardineille