CULTURA

Obra de Calder ignorada a Perpinyà: mobilització contra un desgast

L’especialista Clément Cividino es mobilitza contra la indiferència

« The broken wings », Alexandre Calder, Perpinyà / DR
« The broken wings », Alexandre Calder, Perpinyà / DR

L'obra "Broken wings" de l'escultor nord-americà Alexandre Calder, exposada des de fa més de 50 anys al Molí de Vent de Perpinyà, és esquivada per les autoritats. S'organitza una mobilització.

Perpinyà posseeix una obra de l'escultor nord-americà Alexandre Calder, "Broken wings” (les ales trencades), realitzada el 1967. Aquesta creació és visible davant del Col·legi Saint-Exupéry, al districte del Molí de Vent. Propietat del Consell General dels Pirineus Orientals, aquesta figura abstracta va ser finançada per l’« 1% artístic » establert per l'Estat el 1951. Aqueixes ales trencades de Calder (1898-1976) serien un factor de prestigi per a Perpinyà, però pateixen indiferència, quedant-se estancades al lloc on les van fixar, sense plafó explicatiu, sense valoració.


Per restablir la dignitat d’aquest objecte d’art contemporani estimat a 2 milions d’euros, imaginat per un dels majors artistes del segle passat, es mobilitza l’especialista en disseny i arquitectura del segle XX Clément Cividino. Aquest perpinyanenc convida a la concòrdia el Consell Departamental, l’Ajuntament, la Metròpoli Perpinyà Mediterrània fins el primer ministre Jean Castex, perquè el territori prengui consciència dels seus tresors. "Faig una crida d'emergència a les autoritats, als electes o qualsevol altra persona competent. És el moment d’actuar i de forma ràpida. Hem de salvar aquesta escultura monumental de Calder a Perpinyà ", diu l'esteta. Les "Ales trencades", regularment pintades pels estudiants, no han estat mai objecte de  qualsevol conscièntització cap a ells.