SOCIETAT

Perpinyà: el professor Clua defensa la retirada de taurons que mosseguen els humans

Un enfocament recolzat per part de la comunitat científica

El professor Clua a les Illes Chesterfield, reanimant un tauró tigre, el 2009 © Eric Clua
El professor Clua a les Illes Chesterfield, reanimant un tauró tigre, el 2009 © Eric Clua

Eric Clua, un científic de la Universitat de Perpinyà, és conegut per la seva proposta per eliminar selectivament els taurons que mosseguen els humans.

Quin és el futur dels taurons que mosseguen els humans? Aquesta pregunta troba resposta amb Eric Clua, professor de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) i de l’Escola Pràctica dels Alts Estudis de París. Aqueix especialista mundial dels taurons publica un article científic que defensa una "retirada molt selectiva dels taurons dels quals un tindria la prova que mosseguessin efectivament l'Home", especifica el campus de Rosselló. El seu enfocament, comparable als que s’usa envers els tigres a l'Índia i els lleons a l'Àfrica, protegiria la població de taurons en general, ja que alguns són "matats  innecessàriament" pel perill que representen. Eric Clua,  que treballa al Centre d’Investigació Insular i Ambiental (CRIOBE) de la UPVD, defensa un mètode eco-responsable per que es preservi aqueixos taurons inofensius, mentre que els més agressius cap a l’home seria extrets de les aigües.


Ha acabat convencent la comunitat científica

Eric Clua proposa un perfilatge genètic individual dels taurons, amb el suport de tres grans científics: el genetista francès Serge Planes (CNRS), el noruec John Linnell (NIWA), especialista en conflictes salvatges home-faune salvatge, i l’americà Carl Meyer (Universitat de Hawaii), especialista del comportament dels grans taurons. L’article, publicat recentment pel Journal of Ocean and Coastal Management, publicat per l’editorial holandesa Elsevier, assenta aquesta visió, que fins ara es considerava poc realista.