CULTURA

“13 xibanis harkis”, exposició del dolor al Memorial del Camp de Rivesaltes

El destí dels combatents magribins que va preferir llestar França

Exposició “Tretze xibanis harkis”, al Memorial del Camp de Ribesaltes © Memorial del Camp de Ribesaltes
Exposició “Tretze xibanis harkis”, al Memorial del Camp de Ribesaltes © Memorial del Camp de Ribesaltes

"13 chibanis harkis" és el títol d'una exposició artística dedicada als algerians que van donar l’esquena a llur país. A veure al Memorial del Camp de Ribesaltes

El Memorial del Camp de Ribesaltes és el recer d’una nova exposició temporal titulada "Tretze xibanis harkis". Aquesta sèrie artística que es pot veure fins al 31 de gener de 2021 tracta els aspectes dolorosos de la guerra França-Algèria en 64 quadres. El pintor Serge Vollin retrata la trejectòria de tretze "xibanis", homes grans que van emigrar a França pressionats pels independentistes algerians, després de mostrar massa proximitat amb l'ocupant francès.


Homes abandonats per la història de França

Els anomenats Azzedine, Hocine, Youssef, Lounes, Slimane, Saïd, Moussa, Ahmed, Lakhdar, Ali, Malek, Tayeb i Mohammed, expliquen els remolins de la història derivada d’una antiga colònia francesa i la inestabilitat de les persones del país, però compromeses amb l’ocupant. Aqueixes obres “parlen” de llur experiència de guerra, de l’exili i la relegació als camps, com ara el del Ribesaltes. Cada sèrie de pintures va acompanyada de textos i extractes de testimonis recollits per la historiadora Fatima Besnaci-Lancou.