POLÍTICA

Destrucció patrimonial: Perpinyà suprimeix el seu antic convent de Sant Salvador

L’alerta va ser donada el 25 de juny per l’associació ASPAHR

Destrucció de l'antic convent de les Dames de Sant Salvador de Perpinyà, juny de 2020 © ASPAHR
Destrucció de l'antic convent de les Dames de Sant Salvador de Perpinyà, juny de 2020 © ASPAHR

A Perpinyà, el municipi de Pujol ha destruït l'antic convent de Sant Salvador. L’associació ASPAHR va denunciar els fets 24 hores abans de les eleccions.

Quan mancava 24 hores pel final de la campanya electoral de Perpinyà, dijous 25 de juny, es va comunicar una alerta sobre la destrucció, per voluntat de l’equip dirigit pel proper exalcalde Jean-Marc Pujol, de l’antic convent. de les Dames de Sant Salvador. Aquesta informació va ser revelada per l’Associació per a la salvaguarda del patrimoni artístic i històric del Rosselló (ASPAHR), que ja es dedicava el 2019 a la protecció d’una part del barri de Sant Jaume amenaçada pel mateix executiu municipal.


"el municipi ha escollit la brutalitat, l'amnèsia i la destrucció”

Aquesta vegada, l'estructura patrimonial crida l'atenció sobre els enderrocs en marxa a la intersecció del carrer Emile Zola i el carrer de la costa de sant Salvador, a les portes de Sant Jaume. El seu president, Olivier Poisson, denuncia l'absència d'estratègia de preservació global i llança sense embuts: "el municipi ha escollit la brutalitat, l'amnèsia i la destrucció (...) la ciutat a la qual no li importava l'interès d'aquesta l’antic convent, el seu arquitecte que no té sensibilitat ni competència per al patrimoni, l’arquitecte dels Edificis de França que no tenia por de donar opinions favorables al contrari del pla que s’encarregava d’aplicar, el prefecte, la DRAC (Direcció regional dels afers culturals – ndlr), que no tenia cap voluntat de disgustar el batlle".
Després de l’enderroc, l’antic convent serà substituït per edificis que l’ASPAHR ja considera “brutals i desplaçats, construïts allà com a qualsevol lloc”.