CULTURA

Antigament desmuntat, l’enclaustre de Cotlliure es pot tornar a visitar

Un conjunt romànic desplaçat el 1927 i tornat a casa el 1997

Enclaustre dels Dominicans, Cotlliure, 23 de juny del 2020 © Joan Marc Naville
Enclaustre dels Dominicans, Cotlliure, 23 de juny del 2020 © Joan Marc Naville

L’enclaustre dels Dominicans de Cotlliure, prou desconegut, ara es pot visitar, 23 anys després del seu retorn al país.

Es pot visitar definitivament el claustre dels Dominicans de Cotlliure, situat al Port d'Avall, en direcció de Portvendres. Fins ara, aqueis espai era exclusivament accessible durant les Jornades del Patrimoni i de la festa "Jardins de primavera". Aquest conjunt romànic de principis del segle XIV, fabricat amb marbre de Ceret i dotat de notables capitells esculpits, es pot veure ara als actuals jardins del Museu d’Art Modern Peské. Ubicat a tocar del Convent dels Dominicans, remet al primer establiment d’aqueix orde catòlic establert a Cotlliure el 1275. El convent fou abandonat durant la Revolució Francesa i l’església dels Dominicans es va convertir en un magatzem militar des del 1791 fins al 1925, fins convertir-se en el celler cooperatiu de vi de Cotlliure el 1926.


Un claustre venut i tornat a comprar per l’ajuntament

El claustre de Cotlliure, originalment adossat a l'església dominicana, va ser venut per l'ajuntament a un antiquari el 1927 i va ser tornat a muntar en una casa particular de la comuna basca d'Anglet. Comprat pel consistori de Cotlliure el 1992 per 100.000 francs (15.200 euros) i rebut peça per peça a finals del 1997, aquest monument històric ha recuperat la seva esplendor després de la seva aventura, un saqueig inimaginable avui en dia. Es van trobar determinats vestigis a diverses famílies de Cotlliure, arran d'una crida ciutadana llançada pel municipi.

Enclaustre dels Dominicans, Cotlliure, 23 de juny del 2020 © Joan Marc Naville  Enclaustre dels Dominicans, Cotlliure, 23 de juny del 2020 © Joan Marc Naville