POLÍTICA

Perpinyà: Aliot a 54% segons un autèntic estudi i un sondatge fantasme

Un institut fantasma i un simulador electrònic indiquen la victòria de l’extrema dreta

Editors Keys / La Clau 2020
Editors Keys / La Clau 2020

Vuit dies abans de les eleccions municipals de Perpinyà, una font no verificable i una calculadora electrònica donen el 54% a Louis Aliot, membre de la mesa estatal del Reagrupament nacional.

L'expectativa de la segona volta de les eleccions municipals de Perpinyà genera emoció entre els bàndols presents, el batlle sortint, Jean-Marc Pujol (Els Republicans - ER) i Louis Aliot (membre del consell executiu del Reagrupament nacional - RN, però present sense etiqueta en aquesta ocasió). La darrera sèrie d’atacs ha tingut lloc a les xarxes socials, en primer lloc a Facebook, on els companys, partidaris i ciutadans que es troben fora de les dues llistes, transmeten informació que serveix els seus beneficis o envien arguments i amabilitats de diferents graus.


El sondeig fantasma retransmès per Aliot

La lluita electrònica, que s’ha convertit en un clàssic a les eleccions municipals, és l’ocasió d’una falsificació. Dimarts, 16 de juny, Louis Aliot va retransmetre a Twitter, una xarxa que li agrada especialment, l’existència d’una enquesta falsa que atorgava el 54% de les intencions de vot al candidat. Aquest estudi és fruit d’un pseudoinstitut d’investigació americà associat a una pàgina web, "SciencesPoll", segons una recerca realitzada per l’emissora France Bleu Roussillon. En realitat, és una oficina fantasma creada pel francès Christian Prade (o “Jean-Noël” Prade, segons la situació). Aquest expatriat als Estats Units va ser afiliat al moviment d’extrema dreta Occident (1964-1968), que encarnava el post-feixisme francès i admirava l’escriptor català antisemita Robert Brasillach. Per la seva banda, Pujol ha parlat de "prediccions que no corresponen de cap manera a les enquestes realitzades a França per reals instituts de votació".

Els “autors” confirmen i citen Anne Hidalgo a París

Aquest divendres 19 de juny, SciencePoll ha respost  a France Bleu des de la seva pàgina web minimalista i gratuït, que impedeix cap credibilitat: "Heu esmentat i criticat les nostres previsions per a les eleccions municipals del 2020 a Perpinyà. Mantenim la nostra informació. No obstant això, no heu criticat en absolut les nostres prediccions parisenques que donen la victòria a la senyora Anne Hidalgo del Partit Socialista". La pàgina preveu el 44% dels vots per a la batllessa sortint a la segona volta, contra el 42% per a Rachida Dati (LR) i Agnès Buzyn (La République en Marche) al 14%.

Valeurs Actuelles situa també Aliot al 54,05%

L’estimació de l’última ronda a Perpinyà rep l'aportació de la Fundació per a la Innovació Política (Fondapol, adscrita a l’anomenada dreta progressista i europea). Aquest think tank està encapçalat per l'occità Dominique Reynié, que va ser derrotat per la socialista Carole Delga, el 2015, a les eleccions regionals a la regió “Occitània” mentre portava la bandera de LR. El seu càlcul, citat dijous 18 de juny pel setmanari Valeurs Actuelles (situa a dreta) és fet possible pel seu "Simulador Electoral", que té en compte els vots emesos a la primera volta. Proporciona resultats de segona ronda basats en la probitat dels seus usuaris, és a dir, l’absència de filtre ideològic en la introducció de les dades. La puntuació del 54,05% s’obté així per a Louis Aliot, després de l’anàlisi de les xifres de la primera ronda produïdes per cadascun dels col·legis electorals de Perpinyà.