POLÍTICA

Sí al País Català considera que «Macron no decentralitzarà pas»

El partit descentralista és molt crític envers els prefectes

El president de la República, Emmanuel Macron © Elysée.fr
El president de la República, Emmanuel Macron © Elysée.fr

La força política Sí al país català no creu en la promesa de descentralització d’Emmanuel Macron, esmentada en el discurs del diumenge 14 de juny.

El grup polític Sí al País Català (OPC) pren una posició sobre el discurs pronunciat el diumenge 14 de juny pel president de la República. En un comunicat de premsa del 17 de juny, els seus funcionaris creuen que Emmanuel Macron, admetent que "tot no es pot decidir des de París", s'ha reproduït "alhora" després d'haver practicat "recentralització" des de l'inici del seu mandat. L'OPC creu que el cap de l'Estat "no es descentralitzarà" perquè és de l'ENA, una "personificació del centralisme del pensament, dels homes i dels territoris". El partit polític es basa en el Covid-19 per basar-ne l'anàlisi, dient que aquesta crisi "hauria estat dominada millor per regions reals, com a Alemanya, però s'ha gestionat de forma totalment centralitzada, des del Palau Élysée" .


Uns prefectes que “infantilitzen” el electes

En la seva impregnació davant la impossible descentralització, OPC cita el paper dels prefectes, l'existència dels quals sembla impedir un procés regional. Aquests agents "elegits per persona" conservaran la seva "supremacia", una "excentricitat a Europa" que els permet "infantilitzar i treure la responsabilitat dels consells departamentals i regionals". El partit, favorable a un fort poder de decisió a Perpinyà, considera que la República al març evitarà la "gran reforma de les institucions que França necessita" perquè l'Estat no "vol cedir el poder als territoris".