MEDI AMBIENT

La justícia contradiu l’Estat en el projecte de megapedrera de Salses

La justícia administrativa considera que les necessitats ja estan plenament cobertes

La gran pedrera de Salses © FRENE 66
La gran pedrera de Salses © FRENE 66

L’estat donava suport a l’ampliació de la pedrera de Salses, que hauria generat desgalls ambientals. La justícia administrativa trenca  el projecte.

Després d’una audiència celebrada el 10 de març, el jutjat administratiu de Montpeller ha aturat, per sentència de dilluns 18 de maig, l’ampliació de la pedra de Salses, al nord de Catalunya del Nord. La Federació d’Espais Naturals i Medi Ambient - Pirineus Orientals (FRENE 66), l’associació Viure Millor a Salses i els viticultors locals s’adjudiquen aquesta victòria mediambiental contra l’Estat. El rebuig afecta al prefecte dels Pirineus Orientals, que havia autoritzat l’ampliació de la pedrera en 19,9 hectàrees a benefici de la Societat Sorrera de la Salanca, que intenta expandir-se per la zona des del 2017. FRENE 66 denuncia una “trituració de les Corberes”.


Les pedreres nord-catalanes ja produeixen prou

Aquest projecte que hauria donat lloc a la pedrera nord-catalana més extensa hauria anat contra "una gran varietat d'espècies protegides", especifica el denunciant FRENE 66. Hauria generat molèsties quant a pols, destrucció del medi ambient i paisatge, tot generant un trànsit de camions, atès que l'operador volia extreure 200.000 tones de materials a l'any. Segons els jutges, la necessitat d’agregats (d’1,8 a 2,2 milions de tones anuals a Catalunya del Nord) ja la proporcionen les cinc pedreres principals del territori. L’acció del tribunal administratiu evita doncs una sobreexplotació.

Pols sorgit de la carrega de Salses, maig 2020 © FRENE 66