MEDI AMBIENT

Covid-19: els presidents català i valencià denuncien la recentralització d’Espanya

La crisi sanitària també té una lectura política

Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana © ACN
Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana © ACN

Els governs centrals s’apderen aparentment de la crisi del Covid-19, amb intencions polítiques. A Espanya, els presidents catalans i valencians es rebel·len.

La Covid-19 qüestiona la governança dels territoris a Espanya, especialment al sud del País Basc, Andalusia, Catalunya i el País Valencià. La pandèmia ha estat motiu de presa de decisions centralitzades per part de l'executiu central, autor d’un calendari de deconfiniment uniforme que no té res a envejar amb el funcionament jacobí francès. L’estat espanyol actua sense consultar les comunitats autònomes, malgrat llurs reclamacions. Aquesta opció politicosanitària ha fet que aquest diumenge 10 de maig, el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, ha declarat que "la lleialtat no és submissió", en relació amb l'obediència valenciana a les ordres del primer ministre, Pedro Sánchez, basat a Madrid. X. Puig, generalment moderat, ha denunciat la manca de "cogobernança i transparència en les decisions". Al centre del ressentiment valencià es troba el manteniment del territori en la "fase 0", és a dir en tancament absolut, mentre que la realitat requeriria la transició cap a la "fase 1", corresponent al començament del desconfinament.


Quim Torra culpa Madrid de la lenta reactivació econòmica

Des de l’arribada del coronavirus, el president de Catalunya, Quim Torra, ha criticat el govern central espanyol d’haver-se apoderat de la gestió total del dispositiu de control de virus, malgrat que la Generalitat de Catalunya disposi d’un poderós departament de Salut, perfectament capaç de contenir la malaltia. Q. Torra ha considerat aquest 10 de maig que el "cogobernament", introduït entre els elements del llenguatge de P. Sánchez, és una simple "retòrica". El seu govern s’oposarà a l’estat d’alerta fins que recuperi les competències en matèria de salut, confiscades per Madrid fa diverses setmanes. Quim Torra veu lentitud en l'executiu espanyol,  que té visiblement menys pressa a nivell de recuperació econòmica. "Hem de salvar persones i llocs de treball", ha ressaltat el líder català, successor del president exiliat Carles Puigdemont.