ECONOMIA

El clúster Derbi de Perpinyà aposta per l’autoconsum elèctric al País Basc

El programa europeu “Ekate” mobilitza el coneixement del Rosselló

Presentació del projecte "Ekate", Bidart, Iparralde, febrer de 2020 © Ekate
Presentació del projecte "Ekate", Bidart, Iparralde, febrer de 2020 © Ekate

Crear una producció fotovoltaica col·lectiva eficient és el repte del programa "Ekate" al País Basc, al qual participa el Pôle Derbi de Perpinyà.

L’empresa Tecsol i el clúster Derbi, ambdós de Perpinyà, fan costat a un pla col·lectiu d’autoconsum elèctric fotovoltaic al País Basc. Aquest projecte, anomenat "Ekate", s’inicia a l'Escola Superior de Tecnologies Industrials Avançades (ESTIA) de Bidart. Aplega la Universitat del País Basc, situada a la regió de Biscaia, i diverses asgrupacions empresarials de la regió de Baiona, Navarra i Catalunya.


Un enginyer de Perpinyà al centre del projecte

"Ekate" s’ha fixat l’objectiu de crear i millorar el funcionament de petites unitats d’energia solar. En definitiva, naixerà una autèntica xarxa elèctrica descentralitzada, recolzada en els camps tecnològics “blockchain” i Internet of Things. Aqueix enfocament energètic virtuós és especialment defensat per André Joffre, director general de Tecsol, artífex de l’autoconsum. Aquest projecte que finalitzarà el 2023 ha de modelar serveis eficients i intel·ligents. El seu finançament prové del programa europeu Poctefa 2014-2020.