SOCIETAT, MEDI AMBIENT

Preneu mesures des d’ara contra el mosquit tigre al Rosselló

Instal·lar rateres abans de l’arribada de l’Aedes albopictus limita la seva proliferació

Aedes albopictus, mosquit tigre © ACN
Aedes albopictus, mosquit tigre © ACN

La lluita contra el mosquit tigre imposa una presa en compte des d’ara, abans de l’estiu.

L’arribada del mosquit tigre és imminent al Catalunya del Nord, atès l’augment de les temperatures associades a les darreres pluges. Enguany, s’hauria s’instal·lar i picar més d’hora, després d’aparèixer a la frontissa entre maig i juny el 2019, segons la pàgina Vigilance Moustiques.
L’Entesa Interdepartamental de Control de Mosquits (EID), a Canet de Rosselló, fa un seguiment del progrés d’aquest insecte colonitzador que resisteix a polvorització aèria, a diferència dels mosquits habituals. És impossible eradicar Aedes albopictus, però la previsió de la seva arribada, a partir d’ara, permet reduir la seva proliferació estiuenca. És possible limitar la seva presència mitjançant l’eliminació de l’aigua del contenidor més petit, fins a canalaleres obstruïdes. També és possible instal·lar paranys amb aspirador, a l'exterior, identificant la millor ubicació. Algunes rateres desprenen un imitador d’olor a la pell humana, apreciat per aquest insecte espantós, que acaba capturat en una bossa on es deshidrata i mor.


Un mosquit femella produeix fins a 200 nens

Mentre que el mosquit comú és nocturn, el tigre és diürn i ataca principalment al nivell del sòl, els peus i les cames. Aquest insecte, recognoscible per les seves ratlles blanques i negres, pot portar malalties greus com el xikungunya, la febre del dengue i el virus del zika. Pot posar els seus ous en zones molt petites amb aigua, fins i tot la tapa d’una ampolla. Un sol mosquit pot produir entre 50 i 200 cries en un període de 3 a 6 setmanes.