CULTURA

Claude Simon l’artista plàstic, aqueix estiu al museu de Cotlliure

L’escriptor fill de Salses també s’interessava per les arts visuals

L'escriptor Claude Simon (1913-2005) © Associació dels lectors de Claude Simon
L'escriptor Claude Simon (1913-2005) © Associació dels lectors de Claude Simon

L’escriptor Claude Simon, fill de Salses, guanyador del premi Nobel el 1985, s’exposa aquest estiu a Cotlliure a través de la seva obra plàstica, completament inèdita.

El Museu d'Art Modern de Collioure oferirà aquest estiu "Claude Simon, assemblatges, de l'art a l'escriptura". Aquest esdeveniment revelarà al públic les obres plàstiques produïdes pel premi Nobel de literatura del 1985, que també es va interessar en el dibuix, la il·lustració, els grafitti, la pintura i el cinema. Aqueixes creacions, mai mostrades abans, revelen un vincle insospitat entre literatura i pintura. Desenvolupades entre 1955 i 1965, narren la manera amb la qual l'escriptor de Salses va transcriure per escrit, al revés, les seves experiències i tècniques com a artista. El conjunt seleccionat per la comissària Mireille Calle-Gruber, investigadora de la Universitat Paris-Sorbonne, inclou treballs fotogràfics realitzats a la dècada de 1930 a Cotlliure i Perpinyà, així com muntatges de paper dels anys 1950.


Un grapat d’artistes de referència s’afegeixen a l’exposició

Aquestes sorprenents expressions de l’autor de “L’Acacia”, crònica del segle XX publicada el 1989, es presentaran amb el suport del Museu Nacional d’Art Modern de París. Per contextualitzar-les, l’exposició es complementa amb treballs d’artistes de referència en l’obra de Claude Simon, entre ells Gastone Novelli, Louise Nevelson, Robert Rauschenberg i Kurt Schwitters.

"Claude Simon, assemblatges, de l'art a l'escriptura".
Museu d'Art Modern de Cotlliure.
Del 13 de juny al 5 d’octubre de 2020.