POLÍTICA

Resultats de les municipals de Perpinyà segons la intel·ligència artificial

La pàgina L’Internaute i Le Figaro s’uneixen per avaluar la tendència

Perpinyà, 9 de març de 2020 © La Clau
Perpinyà, 9 de març de 2020 © La Clau

A partir de dades d’eleccions anteriors, mitjançant el Big data, la pàgina l’Internaute prediu el resultat de la primera volta de les eleccions municipals a Perpinyà. Aquest mètode basat en xifres anteriors no fa cas del perfil dels candidats.

Més enllà dels clàssics sondeigs sobre les eleccions municipals de Perpinyà, es presenta per primera vegada un nou enfocament. La Intel·ligència Artificial (IA) s’utilitza per predir resultats de la primera volta a 9.000 ciutats de l’estat francès. La pàgina L’internaute.com i el diari Le Figaro revelen aquesta experiència "a gran escala" 6 dies abans de les eleccions. Per això, el Big Data inclou "178 milions de dades locals i 1 milió de resultats electorals". Els resultats produïts són limitats, perquè provenen de l’anàlisi de “les grans famílies polítiques, des de l’extrema esquerra a l’extrema dreta”, sense tenir en compte el perfil dels candidats, que sol marcar la diferència a les municipals. Aqueix enfocament classifica els corrents polítics en "dreta", "extrema dreta", "esquerra" i "centre", tot excloent l'extrema esquerra i el grau de jacobinisme dels pretendents. En el cas de Perpinyà, la "dreta" arribaria al 33,8%, empatada amb l’«extrema dreta», seguides per l’«esquerra», al 10,80%, i el “centre” al 10,50%. A la capital del Rosselló s’atorga un índex de confiança de gairebé 1 de cada 4 segons l’Internauta.


Estimacions a Cabestany, Elna i Sant Esteve

Segons aquest mateix procés, aparentment simplista, amb un índex de 2 sobre 4, Sant Esteve veuria la dreta assolir 60,2%, l'esquerra el 16% i el centre el 9,40%. A Cabestany, la dreta arribaria al 38,50%, l’esquerra al 32,80% i el centre al 14,90%, però és probable que el batlle comunista Jean Vila, candidat a la pròpia successió, guanyi aqueixos comicis. L’índex de confiança també és d’1 en 4 per a la vila del cap de l'estany. L’esquerra és acreditada del 49,70% a Elna, seguida per la dreta al 14,8%, els “diversos” a l’11,20% i el centre al 9,80%, amb un índex de confiança de 2 sobre 4.