ECONOMIA, MEDI AMBIENT

Perpinyà: inventen l’electricitat gratuïta per a l’habitatge social

Una innovació decisiva desenvolupada per l’associació “Sol Solidari”

© EnterSolar
© EnterSolar

L’associació “Sol Solidari”, fundada a Perpinyà, pretenia que el patrocini privat pugui ajudés a finançar plaques solars en habitatges de baix cost. El Ministeri d'Hisenda accepta aquest principi revolucionari.

Un avanç important en el camp de la producció d'electricitat en mode local, per al consum local, és anunciat a Perpinyà l'associació "Sol Solidari". Aquesta entitat fundada al setembre de 2019 va rebre l’aprovació del Ministeri d’Economia i Finances el 31 de gener. L’administració tributària reconeix la seva condició d’interès general i el seu finançament mitjançant patrocini corporatiu, que permet fins a un 66% d’exempció d’impostos sobre les donacions realitzades. "Sol Solidari" actua per a l'energia solar als habitatges socials, de manera que les persones més pobres disposin d'electricitat gratuïta. L’associació vol “reduir a zero els costos d’inversió i funcionament associats a les instal·lacions solars”. L’objectiu és permetre als propietaris i gestors d’habitatges de baix cost oferir gratuïtament “als habitants els quilowatts produïts localment”.


Cost zero per als llogaters i propietaris

Segons els càlculs de "Sol Solidari", es necessiten 45.000 euros per equipar un edifici de 30 apartaments. Els propietaris poden obtenir fins a un 80% de subvencions públiques per a aquestes inversions. L’emprenedor André Joffre, fundador de l’empresa Tecsol i cofundador de Sol Solidaire i defensor d’una economia social i de l’autoconsum, vol lluitar contra la pobresa energètica. Segons el principi previst, els propietaris interessats s’han de comprometre a “fer gratuïta l’energia solar subministrada als arrendataris”. A més, aqueix enfocament no ha de suposar cap cost per als propis donants. L’associació ja ha obert una convocatòria estatal.