MEDI AMBIENT

Un programa europeu fa el seguiment del llop del Pirineu

Un pla 2020-2022, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona

Darrera visualització del llop al Ripollès en una imatge difosa aquesta setmana / ACN
Darrera visualització del llop al Ripollès en una imatge difosa aquesta setmana / ACN

La presència del llop al Pirineu serà monitoritzada amb un programa transfronterer anomenat «LoupO», fins el 2022, des del Pallars a l’alta Garona, fins a Catalunya del Nord.

Després de la identificació de la presència d’un llop en una pista de l’estació d’esports d’hivern de Núria, la nit del 13 de febrer, es revela al públic un programa transfronterer europeu. Aquesta iniciativa anomenada "LoupO" supervisa els canins als Pirineus, en territori francès i espanyol, des del País Basc fins a Catalunya, via Andorra. Un grup de treball sobre fauna salvatge de Ciència i Alimentació Animal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) lidera aquest programa.


Seguint el rastre genètic dels cànids

"LoupO", dotat amb un pressupost d'1,2 euros, ha de quantificar el nombre de llops i seguir la seva pista genètica, per assegurar-ne la protecció. Aquest programa, establert durant el període 2020-2022, també pretén identificar poblacions d’ós del Pirineu, concretament en una situació de  reproducció als departaments de l’alta Garona, l’Arieja, a la Vall d’Aran i al Pallars. Per al llop, les zones objectiu són el Baix-Pirineu i els Pirineus Orientals.