POLÍTICA

La RN116 tornarà a obrir cap al 5 de març

Un tancament sense precedents, des del 3 de febrer

La RN116 a la piujada del Pallat, Alt Conflent © Prefectura nord-catalana
La RN116 a la piujada del Pallat, Alt Conflent © Prefectura nord-catalana

Les obres són imminents a l’eix RN116, Conflent-Cerdanya, que és tallat des del 3 de febrer després de la tempesta Glioria. L’Estat hi afecta urgentment 10 milions d’euros.

L’esfondrament de la calçada de la RN116 entre Fontpedrose i Sautó-Fetges que es va produir el 6 de febrer provoca trastorns molt greus en termes de trànsit i economia, ja que aquest eix queda tallat. Segons el Ministeri de Transició Ecològica i Inclusiva, les obres per restaurar la calçada es valoren en més de 10 milions d’euros. L’Estat, únic titular del manteniment d’aquesta carretera estratègica, es farà càrrec de la totalitat de les despeses. En el millor dels casos, aquesta ruta tornarà a obrir pels volts del 5 de març, segons les previsions de la prefectura dels Pirineus Orientals. De fet, es necessitarà almenys tres setmanes per dur a terme els treballs, abans de la restauració del trànsit.


Un canal de regatiu preexistent a la carretera

La RN116 va ser debilitda per la tempesta Gloria, entre el 20 i el 23 de gener, abans de noves pluges que van obligar a tancar-la, dilluns 3 de febrer de 2020, després d’una distorsió digna d’un film de ciència ficció. Aquesta imatge sorprenent, molt estesa a la premsa i per les xarxes, encara és visible a l’alçada del carri d’avançament del Pallat, al terme municipal de Sautó i Fetges. Els moviments de terra ha generat esquerdes obertes i un aixecament de la carretera fins a 1 m. La causa és el desbordament d’un canal de regatiu situat aigües amunt, preexistent a la carretera.