ECONOMIA

La 5G no arribarà pas a Perpinyà abans del 2021

El primer desplegament anunciat per l’ARCEP, l’autoritat reguladora, no inclou Catalunya del Nord

© Michael Coghlan
© Michael Coghlan

Seguint el pla d’instal·lació de telefonia 5G emès per la Unió Europea el 2016, els territoris es preparen per rebre gradualment aquesta tecnologia d’alta velocitat. A França, Catalunya del Nord no serà pas entre les primeres terres cobertes.

El desplegament de la telefonia 5G no posarà Catalunya del Nord al capdavant dels territoris. Aquesta nova tecnologia és objecte d’un pla de freqüències francès en el context global i europeu, per a serveis mòbils més eficients, en banda ampla. Seguint els procediments llançats el 2016 per la Comissió Europea, per a una obertura el 2020, el full de ruta s’adreça a les comarques de Perpinyà no abans del 2021. L’últim document de l’Autoritat Reguladora de les Comunicacions i Correus (ARCEP) n° 2019-1386, del 21 de novembre de 2019, que hem obtingut, dóna compte de l’actual procediment d’«assignació de freqüències a la banda 3.4 - 3.8 GHz», abans de les primeres autoritzacions per instal·lar antenes, «d’ací el juliol». Anne-Lise Lucas, encarregada de les relacions de premsa de l’ARCEP, ens ha detallat aquest dilluns 10 de febrer que una quinzena de departaments podran utilitzar les freqüències assignades, a partir de l’1 de juliol del 2020, entre altres el Lot i Garona, els Pirineus Atlàntics i l’Alt Pirineu. A partir de l’1 de gener de 2021 tindran cobertura l’Eure i de la Meuse, però aquestes dues onades d’instal·lació no inclouen Catalunya del Nord..


Perpinyà primer, abans del Vallespir, Conflent, Cerdanya etc.

L’ús de les freqüències per part dels operadors Orange, SFR, Free i Bouygues Telecom, depèn de les seves estratègies, en la cursa competencial cap als consumidors. Perpinyà i Rosselló, i després Prada i Ceret, així com la marenda, seran servits en una tercera fase, cap a l’estiu del 2021. Els sectors de Capcir, Cerdanya, Fenolleda, Alt Vallespir i Alt Conflent haurien de rebre la 5G en, el decurs del 2022. Aqueix esglaonament hauria de seguir el del 4G, ja que està vinculat a la feixuga instal·lació d’antenes a les torres existents. El 4G va arribar així a Perpinyà el juny del 2013, però només al juliol del 2014 al sector de Fontromeu.