ECONOMIA

Al Rosselló, circulen perfectament en cotxe amb oli de fregir

Un exemple sorprenent de reciclatge de residus

Associació « Roule ma frite 66 » © Actu-Environnement
Associació « Roule ma frite 66 » © Actu-Environnement

El tractement d’olis de fregir usats transforma aqueixos residus líquids en combustible. A Czatalunya del Nord, aquest procés de reciclatge l’utilitza l’associació “Roule ma frite”.

És possible reciclar olis fregits per produir un nou tipus de combustible. Sense marc legislatiu, amb la silenciosa tolerància de les autoritats, aquest procés és defensat a Perpinyà per l’associació “Roule ma frite”, una entitat que recull olis fregits de 1.200 restaurants, establiments d’allotjament per a gent gran (residències d’avis, cases de jubilats), col·legis, instituts, hotels, pizzeries, kebabs i supermercats. En lloc d’arribar als centres de reciclatge, aqueixos olis recuperats en un radi de 200 km es filtren per ser purificats.


Olis exclusivament per a motors dièsel

A nivell tècnic, l’oli de fregir pot fer de combustible perquè contenen hidrocarburs, tot sent menys contaminant que la benazina súper o dièsel. Tot i això, cal adaptar els motors amb un sistema de bicarburació, per un cost de 600 a 2.000 euros, si es vol circular amb oli al 100%. No obstant, un motor dièsel pot funcionar perfectament sense cap ajust, amb una dosi màxima del 30% d’oli, per 70% de gasoil.