SOCIETAT

L’oncòleg català Joan Massagué revela el secret de les metàstasis canceroses

Un avanç mundial assolit al Sloan Kettering Institute de Nova York

L’oncòleg Joan Massagué © Institut Sloan Kettering de Nova York
L’oncòleg Joan Massagué © Institut Sloan Kettering de Nova York

L’equip dirigit per l’oncòleg Joan Massagué, a Nova York, descobreix que les metàstasis “pirategen” els mecanismes de protecció del cos.

El grup de científics de l’Institut Sloan Kettering de Nova York, dirigit per l’oncòleg català Joan Massagué, acaba de desvelar el misteri de l’origen de les metàstasis. Aquest avenç, revelat el dimarts 4 de febrer per la revista Nature Cancer, obre noves esperances quant a tractaments. Les metàstasis són la font del 90% de les morts per càncer, ja que quan neix un tumor, es creen els seus propis vasos sanguinis per alimentar-se i créixer. Aquest procés, que en si mateix constitueix la metàstasi, fa que les cèl·lules canceroses circulin per la sang per la resta del cos, alhora que es reprodueixen i creen nous tumors.


Una creença és derrotada

Joan Massagué, un dels principals especialistes mundials en oncologia, ha descobert que les metàstasis no sorgeixen com a resultat d’una mutació genètica, segons la creença escampada fins ara. En realitat, les cèl·lules que constitueixen l’inici de les metàstasis “pirategen” els mecanismes de protecció del cos per tal d’utilitzar-los per circular. El descobriment de J. Massagué és el fruit de vint anys d’investigació.