CULTURA

Centenari de la mort del cavaller Pierre Jonquères d’Oriola

El doble medallat olímpic va néixer l’1 de febrer 1920 a Cornellà del Bercol

Pierre Jonquères d’Oriola © NP
Pierre Jonquères d’Oriola © NP

Cavaller excepcional, el campió Pierre Jonquères d’Oriola hauria tingut 100 anys aquest 1er de febrer de 2020. Aquest esportista pertanyent a l’antiga noblesa catalana també era viticultor.

Aqueix 1 de febrer de 2020 és l’aniversari del naixement de Pierre Jonquères d’Oriola, nascut l’1 de febrer de 1920 a Cornellà del Bercol. El qui continua sent el cavaller de ciutadania francesa més famós, segons la història de l’esport, va guanyar dues vegades la competició individual de salt d’obstacles als Jocs Olímpics. Aqueixos encerts va ser assolits el 1952 a Hèlsinki i el 1964 a Tòquio. En cada ocasió, aquest destacat esportista va portar palla de Cornellà per alimentar la seva muntura, anomenada Alí-Babà, sense alterar el seu règim alimentari. Procedent de la noblesa catalana, aquest terratinent, vinyater al costat del seu pare a partir dels 17 anys, havia entrat a la competició des dels 12 anys. Sempre va practicar una equitació natural, amb regnes curtes i el bust cap al davant.


Una afiliació política afirmada cap al tard

Pierre Jonquère d’Oriola no va dubtar a afirmar públicament les seves idees, un temps proper a l’extrema dreta francesa. Entre altres, va ser president del comitè de suport de Bruno Mégret, candidat a l’elecció presidencial del 2002 en dissidència del Front Nacional, liderat per Jean-Marie Le Pen.

Entrevista de Pierre Jonquères d’Oriola, 2004