MEDI AMBIENT

Nivell roig per a la tempesta Glòria a Catalunya del Nord

La situació s’adoba aqueix dijous 22 de gener al migdia

Riu del Tec als Banys d'Arles, dimecres 22 de gener 2020 © HL/BLH
Riu del Tec als Banys d'Arles, dimecres 22 de gener 2020 © HL/BLH

L’episodi climàtic observat entre el 20 i el 23 de gener és excepcional. La llevantada combinada amb les pluges produeix múltiples aiguats.

La tempesta Glòria ha d’acabar aquest dijous 23 de gener a última hora del matí, però els seus efectes continuen sent considerables a Catalunya del Nord. La prefectura de Perpinyà ha confirmat aquest dimecres a les 18 hores l’extensió de la “vigilància de les pluges taronges i de les allaus”, amb una “alerta vermella aiguats pel riu Aglí”, en particular en passar per Ribesaltes, en menor mesura per Estagell. Durant les últimes 48 hores s’ha registrat 120 mm a Perpinyà, 272 mm als Banys d’Arles, localment 315 mm a Arles, 275 mm a Argelers i 236 mm a Sant Pau de Fenollet. La situació en temps real, que es pot consultar al lloc web de Vigicrues, suggereix un nou pas de pluges, de vegades tempestuós, procedent de la Catalunya Sud, amb una intensitat renovada particularment a la costa, amb quantitats addicionals de 40 a 50 mm localment de 70 a 90 mm.


L’aigua baixarà de Vallespir i Conflent, cap a Rosselló

Els serveis estatals recorden que amb la pujada de temperatures, la fusió de la neu contribuirà a augmentar el cabal dels rius. A la costa, l’onatge i les fortes onades d’est a nord-est obstaculitzaran encara més el flux de rius i rierols. Per precaució, els alcaldes de Clairà, Pià, Torrelles, Sant Llorenç de la Salanca, El Barcarès i Ribesaltes han evacuar la franja costanera dels 300 m a petició del prefecte. A més, la carretera departamental 900 és tancada entre el peatge nord de l’autopista A9 i l’entrada a Perpinyà, en tots dos sentits.