POLÍTICA

Romain Grau: «Diputat, sí, però útil per Perpinyà»

El parlamentari nord-català presenta un bilanç parlamentari que aprofita al Rosselló

Romain Grau: «Diputat, sí, però útil per Perpinyà»
Romain Grau: «Diputat, sí, però útil per Perpinyà»

Diputat des del 2017, Romain Grau és candidat a les eleccions municipals del mes de març a Perpinyà. El diputat, que ha abandonat la seva zona de confort renunciant al càrrec de primer tinent de batllia de Perpinyà, defensa un paper estatal beneficiós per a la capital del Rosselló.

La Clau: A l’Assemblea Nacional, seu membre dels grups d’estudi Ciutats i suburbis, Urbanisme, Seguretat i Vinya i enologia. També seu ponent especial del pressupost de la “policia i gendarmeria” al comitè de finances i, en particular, va parlar a la reunió sobre IVA, frau fiscal i salut. Això serveix pêr marcar punts, però és útil per a Perpinyà i el Rosselló?


Romain Grau: un diputat actua per a França, però sovint oblidem que també és electe d’un lloc en concret. Defensi una acció d’interès general, sense oblidar la meua terra escollida, la 1a circumpscripció de Catalunya del Nord. Sóc orgullós d’haver obtingut 58 càrrecs docents des del 2017, 24 càrrecs per a la Policia de Fronteres i 26 per a la Policia Nacional, així com un BRI (nota de l’editor: Brigada de Recerca i Intervenció) amb 12 empleats, per lluitar contra el crim organitzat i les drogues. S’ha assolit la segona presó de Perpinyà i el projecte per a una Ciutat Judicial al cor de la vila. S’ha salvat el CAPES de català. Ser diputat, sí, però útil per a Perpinyà, això és el que m’importa. L’obtenció del Pla Cor de Ciutat, atorgat pel ministeri de Cohesió Territorial, és únic entre les ciutats de més de 100 000 habitants.

La pàgina web especialitzada "Nosdéputé.fr" valora els parlamentaris segons la quantitat d'intervencions, preguntes escrites i dies de presència. Li fe cas?

Cap bri. Un diputat actiu és un diputat que treballa, no que escalfa els bancs, com alguns a escola. Prefereixi actuar en favor de l’economia, preservant el servei de duanes al mercat internacional de Sant Carles, la reducció de les contribucions socials per a l’ocupació de treballadors agrícoles puntuals i l’ampliació de l’autoconsum d’energia fotovoltaica a una part més important de la població, amb un impacte particular sobre nosaltres. Aquestes accions concretes són paral·leles als meus compromisos a les comissions que heu esmentat. Podem afegir-hi el grup d’estudi dedicat als videojocs, una àrea important, perquè els nostres fills queden atrapats per les pantalles.

Quins són els desavantatges del vostre mandat?

Haver d’abandonar moments familiars. Per aquest motiu, cuidi els dies que passi amb la meua dona i els meus fills. Sense cap punt de comparació, el meu càrrec requereix certa humilitat quan els avenços significatius no interessen pas. Vull parlar per exemple de la futura instal·lació d’una dutxa a cada cel·la de la presó de Perpinyà, que facilitarà el treball dels guàrdies. Puc citar el tancament administratiu de moltes botigues de queviures nocturnes, cosa que preocupava molta gent a Perpinyà. Aquesta mesura no ha pas fet gaire bruig. Tot això s’ha aconseguit en nom de la nació francesa, per a Perpinyà. Sense això, sense aqueixos resultats, no me sentirïi pas a gust en el meu mandat. Però, al contrari del que es podria pensar, la funció de diputat evita el "jo jo" i dona pas al "nosaltres". Això és exactament el que manca a la nostra societat contemporània.

Entrevista Martí Casals