MEDI AMBIENT

Anuncien aigua en desmasia i onades de 6 metres al Rosselló

Maror i pluges intenses entre aquest dilluns 20 i aquest dimecres 20 de gener

Llevantada del 6 de març de 2013 a Banyuls, Rosselló © Marc Meynadier
Llevantada del 6 de març de 2013 a Banyuls, Rosselló © Marc Meynadier

El dilluns 20 al dimecres 22 de gener a Catalunya, Llenguadoc i Còrsega es preveu fort vent de llevant, fortes pluges i pluges intenses.

La pluja ha d’acabar tornant a Catalunya del Nord i amb altes quantitats, després de diversos mesos de tardor i secada hivernal. A partir d’aquest dilluns 20 de gener, fins a dimecres 22 de gener, s’espera un episodi de mal temps, mentre que un fort anticicló s’estén des de les illes britàniques i el nord de França fins a Europa central. Aquest fenomen generarà fortes pluges a Catalunya, Llenguadoc i Còrsega. La degradació anirà acompanyada de forts vents d’Est i nord-est, de llevant i gregal, fins a 100 km/h, amb conseqüències a vegades descomunals als front marítims, des del Barcarès fins al Racó i més enllà. Una mar ferotge amb onades de fins a sis metres hauria d’acompanyar aquesta degradació.


Fins a 1,5 m de neu a partir de 1800 m

És especialment entre dimarts i dimecres que aquesta seqüència donarà les tempestes més fortes, a les comarques de Rosselló, Conflent, Vallespir, Cerdanya i Capcir. Es preveuen pluges torrencials, amb quantitats acumulades de 100 i 200 mm. Aquesta abundància suggereix aiguats, inundacions, lliscaments de fang. La neu, present fins a 500-700 m al començament, ascendirà a 900 m dimarts, després a 1500 a 1700 metres dimecres. Els volums a partir dels 1800 m poden arribar als 150 cm, mentre que el vent pot arribar als 110 km/h als relleus.