SOCIETAT

40% dels mainatges nord-catalans viuen en famílies monoparentals

Les xifres INSEE destaquen una proporció inesperada

© CBL-La Clau
© CBL-La Clau

El 50% de la mainada nord-catalanes viuen en cèl·lules familiars diferents de la imatge tradicional, el 40% en format monoparental, el 10% en família mixta. Aquesta proporció es troba entre les més altes del territori francès.

Una nova sèrie de dades publicada dimarts 14 de gener per l’Institut Nacional d’Estadística i Estudis Econòmics (Insee) revela la sorprenent radiografia social de Catalunya del Nord. Destaca una alta proporció de famílies monoparentals, en un 25%, enfront del 24% a França. En paral·lel, el 40% de nins i nines viuen en aquest tipus d’unitat familiar (contra el 20% a França) i el 10% viuen en famílies recompostes (contra el 9% a França), o sigui el 50%. L’altra meitat correspon a famílies “tradicionals”, la proporció de les quals s’eleva fins al 67% a França.

A les comarques de Perpinyà, la família típica obeeix tant el patró habitual com les formes més recents. Aquestes xifres corresponen a la situació oficial de l’1 de gener d’enguany, segons les enquestes realitzades el 2019. El final de l’any passat, les dades de l’Insee van posar de manifest l’estancament demogràfic del territori.