SOCIETAT

La cadena Super U instaura al Rosselló dues hores “tranquil·les” per als autistes

Una iniciativa capdavantera, que es desenvoluparà aquest any 2020

© ACN
© ACN

Des del dimarts 7 de gener, el supermercat Super U a Illa ofereix dues hores tranquil·les a la setmana, els dimarts entre les 13.30 i les 15.30 hores, per a persones amb autisme o persones amb signes autístics.

Amb el nou any, es desenvolupa un sistema dirigit a persones propenses a trastorns autistes a Catalunya del Nord. Aquesta iniciativa escau a la cadena de supermercats Super U, que ara ofereix dues hores a la setmana en un ambient tranquil. Cada dimarts de 13:30 a 15:30 hores, les persones afectades aprofiten una baixada de llum i nivell per ajudar-los a fer les compres. La marca Ille-sur-Têt va dur a terme aquest experiment, per primera vegada, aquest dimarts, 8 de gener. Les persones amb trastorns autistes, hipersensibles al soroll i a la llum, es beneficien d’aquest parèntesi. Els "bips" emesos per les caixes registradores són limitats, la música de fons i els anuncis al micròfon són suprimits durant aquesta seqüència, que hauria de ser similar a les 1600 botigues de la marca al territori francès. A Illa, uns clients ja demanen l’extensió horària d’aqueix avenç. Els magatzems de Prada, Perpinyà, Èguet, el Barcarès i Tuïr operaran el mateix concepte en les properes setmanes.


Massa estrès visual i sonor et fa patir

La tendència general d’adaptació dels supermercats a públics amb trastorns de l’autisme forma part dels desenvolupaments de l’any i de la dècada a Europa. La reurbanització d’un supermercat per acúller persones autistes es basa en l’eliminació del rumor permanent i de la gran quantitat d’altres sol·licituds sensorials que perceben les persones autistes. Aqueixes noses poden transformar les sessions de compres en patiments reals. Reduir aquestes informacions nocives permet concentrar-se, mentre que el mateix personal reconeix els avantatges de la tranquil·litat.