MEDI AMBIENT

A Perpinyà, un nou “decret de secada” prefectoral

El sol de Nadal ens fa oblidar el cruel dèficit de les reserves d’aigua

Vall de la Roma, Banyuls de la marenda © La Clau
Vall de la Roma, Banyuls de la marenda © La Clau

Catalyunya del Nord manca d’aigua subterrània, però l’agradable sol de Nadal ens fa oblidar aquest preocupant dèficit de cara al futur.

Sense despertar l'opinió pública, la prefectura dels Pirineus Orientals va emetre una nova informació per "preservar els recursos hídrics" el 20 de desembre. Aquest text sobre l'estat dels recursos prové del comitè departamental de "sequera", encapçalat pel prefecte Philippe Chopin. Com que les precipitacions han estat extremadament preocupants des de principis d’any, els serveis estatals a Catalunya del Nord constaten que les pluges de novembre i desembre "s’han repartit desigualment pel territori" i que "en forma de ruixats, han regat les conques més amunt durant el mes de novembre, mentre que al desembre s’han concentrar aigües avall de les conques”. Aquesta nova comunicació arriba després de múltiples comunicats de premsa sobre el mateix tema, des de principis del 2019. Completa, en buit, el temps massa bo observat per Nadal, amb temperatures rècord properes als 22 ° a la Catalunya Nord.


La manca de reserves d'aigua al Rosselló és "preocupant"

"El total acumulat dels dos últims mesos ascendeix a 35 mm, o un terç 1/3 dels 110 mm previstos per mitjanes normals durant aquest període", destaca la prefectura. Les pluges que ens escauria rebre no proporcionen quantitats suficients per assegurar els recursos, amb una sostenibilitat que normalment depèn de les pluges hivernals. La recàrrega d’aqüífers plio-quaternaris a la plana del Rosselló encara no s’ha estabilitzat i mostra un “nivell quantitatiu preocupant”.