MEDI AMBIENT

Bages i Montescot simulen un aiguat històric

L’hipòtesi d’inundacions justifica els Plans Locals de Salvaguarda

Centre operacional departemental en cas d'aiguat, Perpinyà © Prefectura e Catalunya del Nord
Centre operacional departemental en cas d'aiguat, Perpinyà © Prefectura e Catalunya del Nord

A les vigílies de l'any del 80è aniversari de l’aiguat del 1940, que va ser històric a Catalunya del Nord, la prefectura de Perpinyà ha organitzar un ampli assaig en previsió de riscos als municipis de Bages i Montescot.

Per anticipar la protecció contra les inundacions, la prefectura de Catalunya del Nord va dur a terme un simulacre en condicions reals, dilluns 25 de novembre a les poblacions de Bages i Montescot. Es van provar els Plans de Protecció Comunitària (PCS) de les dues localitats, que apleguen més de 6.000 habitants, una trentena d’empreses físiques i una desena d’establiments públics, entre ells quatre escoles amb 500 alumnes en total. El PCS, destinat a actuar de forma immediata mentre s’espera ajuda exterior, soluciona l'organització necessària per a la difusió de l'alerta i les instruccions de seguretat. Enumera els mitjans d’avituallament i d’allotjament protegit, tot proporcionant suport a les persones afectades. Aquesta disposició ha de ser efectiva en cas de desastre natural relacionat amb el clima, especialment durant una llevantada.


"Enfortir la cultura del risc"

L’xercici del 25 de novembre ha de "reforçar la cultura del risc", asseguren els serveis estatals. El guió, desenvolupat pel sindicat mixt de l’aigua hidrogràfica del Rart, els seus afluents i l’estany de Canet i Sant Nazari (SMBVR), s’ha iniciat amb una falsa alerta taronja a causa d’un cop de llevant. Aquesta seqüència meteorològica de més de 72 hores incloïa pluges torrencials provocant una alerta vermella. Aquesta ficció realista s’ha il·lustrar amb un desbordament de l’agulla de la mar, el tall de diverses carreteres, la inundació de l’escola de Montescot i la ruptura d’un dic. Bages i Montescot han configurat llavors un quartier de comandament comunal i els dos batlles van dirigir les operacions d’auxili.