ECONOMIA

Les ulleres Chanard de Perpinyà tenen 50 anys

Muntures d’ulleres fabricades a mida, lluny dels estàndards

Michel Chanard © Òptica Michel Chanard
Michel Chanard © Òptica Michel Chanard

El fabricant d’ulleres Michel Chanard, que treballa des de 1969, dissenya a Perpinyà unes ulleres exclusives des del 2011. Aquesta activitat representa el 15% de la seva facturació.

Mediàticament discretes, amb look reconegut, les ulleres creades a Perpinyà per l’òptic Michel Chanard treuen llur encert d’una ambició mesurada, sense industrialització. Aquest lluneter nascut a la regió de París va entrar a la professió el 1969 i es va instal·lar el 1978 a Perpinyà, a la plaça Bardou-Job, tot creant muntures a mida. Aqueix artesà de la vista que treballa amb grans referències internacionals de la costura i dels esports "Andy Wolf", "Traction Production", "Parasite" o "Cartier", defensa la creació original mitjançant l'adaptació de les muntures a les característiques facials dels candidats, arran de l'observació de la cara seguida per un dibuix a mà lliure o una foto.


Fins a 750 euros el parell d’ulleres

Entre 10 i 12 hores de feina són necessàries per a la realització d’un parell d’ulleres, en acetat de cel·lulosa, comercialitzats al preu de 500 a 750 euros. Cada any es realitzen un centenar de parells per part del fabricant d’ulleres, que assoleix entre el 10 i el 15% de facturació amb aquesta activitat original. El mestre artesà no s’inspira de cap model existent, sinó que prefereix una creació exclusiva. Des del 2011 desenvolupa aquest nínxol econòmic, tot venent models d’altre fabricants. Michel Chanard ha obert una escola que imparteix formacions a estudiants i professionals interessats en la fabricació d’ulleres originals.