POLÍTICA

L’independentisme guanya un escó a les eleccions espanyoles

El Partit Socialista és el guanyador relatiu d’aquest diumenge, 10 de novembre

Gabriel Rufian, líder visible d'Esquerra Republicana de Catalunya © ACN
Gabriel Rufian, líder visible d'Esquerra Republicana de Catalunya © ACN

El Partit Socialista espanyol guanya les eleccions espanyoles d'aquest diumenge, però haurà de tractar amb els independentistes catalans, que aconsegueixen el 42% a Catalunya.

Les eleccions "generals" espanyoles que han tingut lloc aquest diumenge 10 de novembre han donat una relativa victòria al Partit Socialista Obrer Socialista (PSOE), però amb l'amenaça d'un bloqueig en la recomposició dels grups parlamentaris. Aquest partit ha assolit 120 escons contra 123 fins ara, mentre que el molt dretà Partit Popular ha passar de 66 a 87 diputats. L’extrema dreta encarnada pel partit "Vox" s’ha convertit en un dels principals protagonistes del tauler polític del país, obtenint 52 elegits contra 24 anteriorment. Aquest progrés sembla ser el fruit de la severa caiguda del partit jacobí Ciutadanos, que ara ocupa 10 escons, contra 57. La formació Podemos ha obtingut 35 escons, contra 42 anteriorment.


Els independentistes catalans guanyen un escó a Madrid

A Catalunya, aquestes eleccions han generat la victòria d’Esquerra Republicana de Catalunya, independentista (ERC), líder a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona, mentre que el PSOE es’ha convertit en la primera força a la província de Barcelona. A nivell general, el sobiranisme català surt vencedor d’aquest termini, atès que guanya un escó a Madrid, respecte a l’anterior legislatura. Representa el 42% dels vots de diumenge a Catalunya, il·lustrats per 13 diputats per ERC, 8 per Junts per Catalunya i 2 per a les Candidatures d'Unitat Popular (CUP).