POLÍTICA

Paritat als consistoris: 43% de dones a Catalunya del Nord

Creix la presència femenina, però escasseja al capdavant de les llistes

Madeleine Garcia-Vidal, batllessa de Sant Hipòlit, i Armelle Revel-Fourcade, batllessa del Soler © Ajuntament de Sant Hipòlit, Ajuntament del Soler
Madeleine Garcia-Vidal, batllessa de Sant Hipòlit, i Armelle Revel-Fourcade, batllessa del Soler © Ajuntament de Sant Hipòlit, Ajuntament del Soler

El temps i la llei augmenten la plaça de les dones en els consistoris. Llur proporció és del 43,1% a les comarques de Perpinyà, del 33,1% a Cantal i del 48% a les Boques del Roine.

Les eleccions municipals de març del 2020 seran una oportunitat per fer incrementar-se la presència de les dones en els ajuntaments nord-catalans. A tall d’il·lustració, les viles de Perpinyà, Prada, Tuïr o Ceret, així com l’aclaparadora majoria dels 226 municipis, no han conegut mai cap dona batllessa. En la majoria de situacions, les dones no figuren pas com a caps de llista, sinó que ocupen la segona posició, tenint en compte l’obligació. Actualment, el territori compta amb un 43,1% de les dones als consells municipals. Aquesta proporció, molt superior a la dels anys setanta o vuitanta, és un dels fruits de l’obligació legislativa. Pel que fa a la paritat, la llei del 31 de gener de 2007 per promoure l’accés a igualtat de dones i homes a mandats electorals i càrrecs electius ha augmentat la paritat en municipis de més de 3.500 habitants. La llei del 17 de maig de 2013 ha rebaixat aquest llindar al 1000 habitants. Aquesta equitat entre homes i dones també afecta les comunitats de municipus, com la Metròpoli Mediterrània de Perpinyà.


Més dones que homes a París

A mode de comparació, les comarques del Nord es troben en una bona posició entre tots els departaments de l’estat. El percentatge de dones en els consistoris representa el 39% a Auda i el 38% a Arièja, però només el 33,1% a Cantal. La ciutat de París manté el rècord estatal de 50,3 per a les dones, enfront del 48% a les Boques del Roine i el 48,4% a ls Alts de Sena. Aqueixes dades van ser produïdes el 2018 per l’Institut Nacional d’Estadística i Estudis Econòmics (INSEE).