MEDI AMBIENT

La prefectura de Perpinyà denuncia un bluf amb hivernacles fotovoltaics

Gairebé el 70% de les cobertes solars no alberguen cap explotació agrícola

Plafons solars © CBG
Plafons solars © CBG

La prefectura de Catalunya del Nord observa un engany entre la producció fotovoltaica teòricament associada a l’agricultura. En gairebé dos terços dels casos, no creix res sota aqueixos hivernacles solars.

En els últims anys, els grans terrats fotovoltaics s’han anat multiplicant en parcel·les agrícoles a les comarques del Nord, particularment al Rosselló. A Trullars, Alenyà, Perpinyà i Tuïr, aqueixos sistemes de producció d’energia neta han d’anat associats a produccions de la terra, en el marc de la complementarietat. Tot i això, segons un estudi realitzat el 2018 per la Direcció departamental de Territori i de la Mar (DDTM), adscrita a la prefectura del territori, prop de dos terços de les zones de plafons no cobreixen cap producció agrícola. Aqueix informe, que s’ha revelat a principis d’aquest mes de novembre, al·ludeix 38 exemples, per una superfície sense explotar de 180 hectàrees. Des d’aleshores, han aparegut nous terrats d’aquest tipus, incrementant el parc a una cinquantena.
 


Incompliment de la vocació de les cobertes solars

A l’origen, el finançament d’aqueixos sistemes intel·ligents el proporcionen les empreses productores d’energia, d’acord amb els propietaris. El sol·licitant torna a vendre energia segons une regles tarifàries establertes per l'Estat. L’astúcia per desenvolupar aquest tipus de micro-centrals rau en no respectar llur vocació. En determinades situacions, aquestes cobertes solars obeeixen parcialment el principi establert, aixoplugant una activitat agrícola purament simbòlica.