ECONOMIA, MEDI AMBIENT

Preocupació democràtica pel futur parc eòlic de l’Aspre

El col·lectiu “El vent gira” alerta sobre el seguiment del dossier

Imatge virtual, amb el Canigó de rerefons, dissenyada pel col·lectiu « Le Vent tourne » © « Le Vent tourne »
Imatge virtual, amb el Canigó de rerefons, dissenyada pel col·lectiu « Le Vent tourne » © « Le Vent tourne »

El projecte de construcció d’un parc eòlic al sector de l’Aspre, al Rosselló, posa de manifest l’elecció dels mecanismes democràtics per a l’interès general.

El projecte d’instal·lació d’un nou parc eòlic a Catalunya del Nord, a la subcomarca de l’Aspre, avança amb dificultats. Aquest projecte previst al municipi de Paçà contempla sis grans aerogeneradors, cadascun dels quals mesuraria 150 metres d'alçada, incloent els propis molins. El 21 d’octubre, l’Ajuntament de Paçà va aprovar aquest sistema de producció d’energia. En concret, 7 electes d’un total de 14 van votar a favor, entre ells el batlle, Patrick Bellegarde. Però anteriorment, en una consulta popular, el 87% dels habitants refusaven aquest projecte. De manera més general, entre 19 comunes vinculades al parc, en particular pel que fa a modificacions del paisatge, 11 hi han votat en contra. Més enllà del seu interès econòmic o inherent a l’autonomia energètica, l’acceptació del parc del l’Aspre és sotmès a la democràcia representativa, a través del electes, o directa, com ho defensa l’associació “Col·lectius el vent gira”, que es declara contrari a un "Aspre corcat". La seva junta es va indignar en un comunicat, el 22 d'octubre: "com més passen els mesos més es mobilitza la població contra les falses anomenades solucions ecològiques que són els aerogeneradors gegants".


Els opositors denuncien un conflicte d’interessos


Curiosament, la validació final del parc eòlic Aspre recau al prefecte del territori, els serveis del qual van obrir una enquesta pública del 26 d’agost al 27 de setembre. Els resultats estan en mans del comissari investigador, que ha de comunicar un informe al representant de l’Estat a Perpinyà. El col·lectiu espera que aqueix mitjancer sigui fidel a l’enquesta, en la qual s’enforata un ingredient ètic. En concret, l'associació es qüestiona sobre el Departament de Medi Ambient "Occitanie" (DREAL), que té autoritat sobre el futur del projecte. Ha confiat a l’enmpresa Eléments un expedient científic independent, dedicat a l'impacte ambiental del parc. Ara bé, el director de projectes eòlics d’aquesta empresa de Montpeller Timothy Kruger, és el fill de Didier Kruger, director de DREAL. Aquesta proximitat familiar ofèn els oponents de les eòliques, atès que en un estudi vinculat al projecte, realitzat per Eléments en nom de la DREAL, el nombre d'espècies animals a protegir en aquest context, de 119 inicialment, ha passat a 35. Aquesta minimització de l’impacte ambiental dels moulins facilita l’aprovació prefectural, ja que l’avís de la DREAL és fonamental en el procés de presa de decisions.