ECONOMIA

Llum verda de justícia per a la línia SNCF Perpinyà-Vilafranca

22 mesos després de la tragèdia de Millars, autoritzen la reobertura

Estació de Vilafranca de Conflent © Minuellou / CC BY-SA 3.0
Estació de Vilafranca de Conflent © Minuellou / CC BY-SA 3.0

Després de la tragèdia ocorreguda a Millars el 2017, la línia ferroviària Perpinyà-Vilafranca de Conflent està a punt de tornar a funcionar. La justícia s’ha pronunciat en aquest sentit aqueix dilluns 21 d’octubre.

Després que aparegués al juliol un rumor de tancament permanent, i després una imminent reobertura, el 18 de setembre, la línia de tren entre Perpinyà i Vilafranca de Conflent tornarà realment a funcionar aviat. Aquest dilluns 21 d’octubre, el jutjat de Marsella, encarregat del cas, ho ha acordat. L'explotació d'aqueix eix que uneix les comarques de Rosselló i Conflent hauria de ser efectiva abans de finals d'any. Aquesta devolució del tràfic de trens és funció de l’acord i de les decisions entre la SNCF, únic operador d’aquesta línia àmpliament deficitària, i la Direcció de carreteres de Catalunya del Nord.


La tragèdia de Millars ha concientitzat l'opinió

El retorn al servei de la línia Perpinyà-Villefranca segueix un tancament arran de la tragèdia del 14 de desembre de 2017. En aquella data, sis escolars havien perdut la vida a Millars en el xoc entre un tren regional Express ( TER) i un autobús escolar. La decisió judicial intervé 22 mesos després d’aquesta tragèdia, que ha tingut com a virtud conscienciar sobre la subsistència dels passos de nivell a l’estat francès, especialment a Catalunya del Nord, on aqueixos dispositius arcaics són presents a Perpinyà, Salses i Rivesaltes.